vineri, 6 ianuarie 2012

Autist



Viata ca o curva

             Florin Chilian

Viata nu-i o curva
Lasa!...
Lasa-i sa-ti cunoasca inima

N-o zidi in piatra..
Lasa!
Lasa viata sa ajunga-n viata ta
Hai, lasa!
Nu fugi de lume
Lasa lumea-n lumea ta
Cu adevarat...
Cu adevarat nu au cum sa-ti ia
nu au ce, nu au cum...
Stiu eu, cateodata
Chiar ajungi sa te saturi, de toate oglinzile lumii,
Cateodata chiar esti...

Stiu eu, cateodata
Chiar ajungi sa te saturi, de toate legile lumii,
Cateodata traiesti...

Stiu eu, cateodata
Chiar ajungi sa te saturi de toate dovezile lumii,
Cateodata chiar vezi...

Stiu eu, cateodata
Chiar ajungi sa te saturi, de toate credintele lumii,
Cateodata chiar crezi...

Stiu eu cateodata
Chiar ajungi sa te saturi de toate necuvintele lumii
Cateodata zidesti...

Stiu eu cateodata
Chiar ajungi sa te saturi de toate minunile lumii
Cateodata zambesti...

Stiu eu cateodata
Chiar ajungi sa te saturi de toate mirarile lumii
Un miracol chiar esti...

Stiu eu cateodata
Chiar ajungi sa te saturi de toate iubirile lumii
Cateodata iubesti!

           De la prima luare la cunostinta asupra autismului am manifestat un interes marcat, am dezvoltat o relatie problematica, vie, fata de notiunea si manifestarea numita autism...mi-a ramas la suflet. Asupra ei ma intorc periodic,  nu stiu de unde mi se trage interesul si starea de atentie sporita. Nu stiu de unde vine cum nu stiu nici pentru ce, este posibil, sa ma pregatesc, intrun mod intuitiv asa cum doar sufletul iti da impuls sa o faci.

           Las pe alta data tratarea din punct de vedere psihologic a acestei "deficiente" sau chiar "handicap" tocmai pentru ca este denumita astfel dar mai ales pentru faptul ca tot ceea ce s-a scris despre autism se afla sub semnul "posibilului", "probabilului" si al altor teorii la fel de vagi ca si termenii insotitori. Etiologia acesteia este pusa, in mod supozitional, atat pe seama adinistrarii unor vaccinuri, unor disfunctii neurologice cat si pe seama factorilor ereditari, deasemenea cu totul necunosctuti si greu de stabilit inca.
          Cu toate acesta autismul este una dintre manifestarile cu care am rezonat puternic, careia nu am reusit nici pe departe sa-i inteleg miezul, e genul acela de intrebare care-mi ramane indaratnic agatata de un gand, la care ma intorc mereu si mereu cu coada ochiului pentru ca stiu sigur ca exista intotdeauna un punct potrivit din care, daca apuci orice nod il poti dezlega cu usurinta firescului, dandu-i firului cursul sau.
          Intrun mod cu totul particular si empiric, simt adeseori ca un om diagnostica astfel nu este altceva decat doar o fiinta al carui suflet aduce informatia sa ancestrata, astrala, intro minte umana retractata, ingusta, logica, schematica. Nepotrivita si neadaptabila in fapt, fata un alt sistem de valori, de referinta, nepamnatean, nedobandit prin educatie ci "mostenit" dintro calatorie astrala cu mult mai lunga si cu mult mai bogata ce nu poate fi comprimata si decodata de mintea umana finita, utilizata la minimum, asa cum se afla ea in starea de acum. Socot ca intrun "autist" se intampla, asadar, nepotrivirea dintre un sistem valoros nedecodificabil pentru creierul uman, inadpatabil asadar in manifestare.
        Adeseori ma simt, cu adevarat, in societatea moderna...o autista. Nu ma atinge nicicum sistemul de valori sociale actual, pentru ca in mod paradoxal desi traiesc in el nu ma intereseaza. Pe mine ma intereseaza fiecare Omul in parte, facand abstractie de faptul ca omenii creeaza sistemul. Nu ma supun judecatilor de valoare ale sistemului social, pentru ca Omul in sine socot ca are un sistem de valori eminescian, al Iubirii, al Dreptatii, al Luminii, mosteit si nu dobandit educational. Nu ma ridic impotriva sistemului social actual, nu este nevoie pentru ca il cunosc, pot usor ca din interior sa subrezesc si asa subredele-i temelii si zidurile pe care acest sistem de valori sociale le-a ridicat intre Oameni.
         In fapt, in clipele in care sentimentul de zadarnicie ma cuprinde...sunt doar o autista. Refuz sa mai comunic prin cuvinte pentru ca mi se pare ca bataile inimii mele au mii si zeci de mii  de intelesuri si nuante. Pentru ca zambetul piezis, pierdut descrie el insusi toate tristetile lumii pe care nu s-ar putea ca cineva vreodata sa nu le stie, sa nu le simta...Asa cum doar intro singura privire radianta poate fi cuprinsa o declaratie de dragoste completa si infinita...tot asa o singura lacrima poate descrie pe obraz radacinile ei adanci, sfasietoare si limpezi afirmand pe deantregul toate credintele Inimii.
         De aceea am scris despre autism astazi, pentru ca traiesc intrun sistem, pe care il gasesc adeseori absurd, care are limite in care poate incadra normalitatea si anormalul si care poate cataloga intrun anume fel o manifestare despre care, de altfel, nu stie in mod concret nimic. Uneori sunt o autista pentru ca nu ma simt potrivita locului dar...care Iubeste intrun mod cu totul  neconditionat, cum altfel, lumea intreaga si care traieste sentimentul de plinatate interioara intrun mod aproape extatic.
        

8 comentarii:

  1. :)
    Nu oamenii creeaza sistemul, el exista creat deja ptr cei submninati.
    Autismul nu e un handicap si nici macar o boala, desi multora li se spun BOLI pr ca nu intra in matricea infecta a sistemului.
    Autismul este doar o realitate care nu incape in alta realitate, e scindata sau vine pe o extrema, inegal, decalat.
    A fi geniu inseamna musai a fi autist, incompatibil cu realitatea normal creata de la A la B
    Ce trece de B este o forma autista de nepotrivire.
    Dar daca privesti un autist care se apara de tot ce noi vedem a fi NORMAL, iar pe el il sperie... Ai sa te vezi pe tine insuti, cel din interior, care e fortat sa RADA si sa IMBRATISEZE sistemul ptr a supravetui, cand in el de fapt URLA autistul dupa ajutor, libertate, caldura.

    Noi nu suntem calzi unii cu altii, noi suntem niste AUTISTI fals-creati, ptr ca de fapt ei, in adevaratul lor sens, ei vad in detaliu ceea ce noi trecem cu vederea normala.

    Te cuprind, autista mea frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Stii ce inseamna pentru o "autista" cand numai si un singur om...simte!?
    Stii!
    De aceea, buna mea tu esti Aer si esti Soare pentru mine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Om frumos,

    hai sa-ti spun un secret, vrei ? :)
    Lumea asta de afara, asa nebuna, nebuna cum e ea este la randu-i o realitate. Ne ducem zilele, noptile, visele, durerile, credintele, etc in ea. O traim asa cum stim, uneori ingenunchiati, alteori sarind intr-un picior.
    Secretul consta in a gasi echilibrul de a trai echilibrat intr-o lume nebuna, nebuna si asta fara a ne pierde constiinta propriei identitati. Secretul consta in a juca intotdeauna cinstit, a urma legea bunului simt si a tine ochii larg deschisi observand tot, de la miscarea fragila a firului de iarba, la mersul scenei politice.
    Tocmai am recitit raspunsul unui om pe un blog, raspuns ce la vremea respectiva nu l-am inteles. Dar uite ca il inteleg acum. Sa nu fi nici Sfant, nici animal.
    Sa te impaci cu conditia umana fara a te supune ei.
    :)
    Cu drag, un lotus candva autist :)

    RăspundețiȘtergere
  4. :), cum am putut sa uit de un "lotus, blog autist despre comunicare", asa era, nu!?
    Lotusull, stiu ce spui iar momentele mele de autism se desfasoara, paradoxal, intro stare de echilibru interior sublima. Dar sunt...eu ma descriu pe mine cea din interior, dar vad oamenii din jurul meu, si ii vad in interiorul lor...si atunci e un pic mai greu sa incerc doar eu pentru mine, cand de fapt noi suntem NOI, interconectati, indivizibili.
    Tu stii ce vreau sa spun eu, multumesc pentru verdele tau proaspat!

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, asa era :)
    Si inteleg perfect ce spui :)
    Este un detaliu ce candva ti-ar putea folosi. Poti alege doar pentru tine, nu si pentru ceilalti, oricat de mult ar durea asta uneori. Alegerea apartine fiecaruia din noi. La fel si responsabilitatea. Iar interventiile in viata altora e bine sa fie limitate sau macar bine analizate inainte, o sa-ti spun si de ce, intr-o zi :)
    Cu drag :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Lotusull drag,
    orice detaliu, orice nuanta sau fir de...ceva trebuie luat aminte pentru ca eu socot ca are importanta sa, nimic nu e intamplator pe aici, :).
    Da, drept ce spui! Frumos se poate vorbi despre liberul arbitru al fiecaruia pe care nici macar Dumnezeu nu-l incalca, sau despre implicare cu rostul ei si timpul ei, atat cat este ingaduit caci usor putem aluneca in a "scrie" destinul altcuiva...
    Multumesc lotus...vom vorbi, :). Sa incepi o saptamana luminoasa si curata, precum aerul usor inghetat de afara!

    RăspundețiȘtergere
  7. Oare si ceilalti oameni care formeaza sistemul au momente de autism?

    RăspundețiȘtergere
  8. Ana,
    numele pe care il porti mie mi se pare ireal de frumos, :).
    Relativ la intrebarea ta, eu cred ca momente de autism au oamenii Constienti! Astfel de oameni se nasc cu un sistem de valori...eminescian, al Dreptati, al Iubirii, al Luminii. Se nasc cu ochiii larg deschisi si asa si traiesc. Asa cred eu, :).
    Multumesc pentru prezenta ta aici, sa mai Fii!

    RăspundețiȘtergere

Aripi, cuvintelor tale, aici..