luni, 9 aprilie 2012

Invatatura




              Sunt multe lucruri pe care nu le invatam la scoala. De altfel lucruri esentiale. Si apoi, noi oamenii, in mod special noi romanii am capatat obiceiul de a blama scoala, obicei care de foarte multe ori discrimieaza aspectele constructive ale scolii romanesti.
Neindoielnic in scoala inveti, este apoi alegerea fiecaruia dintre noi cum ne raportam la aceasta si cum, prin invatare captam cunoastere!
              Poate ca nu iesim din scoli perfect profesionalizati, insa in mod cert iesim din orice scoala pe care am fi absolvit-o vreodata cu mintea mai instruita, mai educata, formata ca instrument perfect de a alege, de a valida, de a-ti insusi si a discerne. Nu sunt extremista din niciun punct de vedere, in orice vad partea sa utila, cum de altfel chiar cred ca in orice exista o partea utila!
              Dar nu fac aici o pledoarie pro sistemul romanesc de invatamant, departe de mine acesta intentie,
eu insami in copilaria mea simtindu-ma ingradita de periodicitatea riguroasa a anilor si ciclurilor scolare.
              Vreau doar sa spun ca personal din una din scolile absolvita la maturitate, am ramas cu ceva. Valoros, aproape inestimabil, lucru pe care-l port de atunci cu mine oriunde sunt. Este vorba despre prima prelegere pe care ne-a tinut-o in prima ora de curs unul dintre profesorii nostri. Mihai, te port cu mine in gand oriunde as fi, orice as face, mai ales atunci cand spun cuvantul!
              A spus omul acesta asa: "Psihologia, viitorii mei colegi sa tine-ti minte, NU este o colectie de sfaturi istete!"
             Asupra intregii mele alcatuiri aceasta afirmatie a avut efectul pe care il are, de exemplu, deturnarea unui MIG in picaj deasupra unui oras foarte populat, salvand astfel intreaga populatie a acelui oras, desigur ca implicit si MIG-ul.
             Din acel moment, inaintea fiecarui gand care precede fiecare cuvant repet Prietenia nu este o colectie de sfaturi istete cum nici orice relationare sau insasi a trai viata nu este aceasta!
             Nimic nu este intamplator si totul se pertece conform unui plan stabilit mai de sus decat noi, nimeni nu are, in adevar, nevoie de nimeni, aici nimeni nu salveaza pe nimeni! Nu exista niciun ajutor mai pretios pe care-l poti oferi decat acela care-ti este, in mod explicit solicitat.
             Exista o ordine fireasca a oricarui lucru, fenomen sau fiinta in universul aceasta, nu incalca Legea, nu interveni tu in destinul nici macar al unei pietre.
             Ceea ce poti face liber de orice "risc" este sa iubesti ceea ce este, asa cum cum este!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aripi, cuvintelor tale, aici..