vineri, 16 martie 2012

Sa fi fost...


...dar NU, sunt Om!

"Destul de tarziu si abia dupa ce am invatat a vorbi mi-am dat seama ca exist si, cu intensa uluire, ca m-am nascut.(...)...ce umbra de sine statatoare si fara de copac batut de luna, ce iepure impuscat inainte de a se naste,
 ce pasare stand numai din faptul ca aerul ei a fost inspirat de Zeus sufocandu-se dupa ce a rontait in dantura lui celesta cotorul Andromedei (...) nici chiar mama mea cea care m-a nascut pe mine in chinuri, urland de durere si umilita fiind de privirea brutala si indiscreta a moasei (...) - nici chiar ei, mama care m-a nascut pe mine, nu i-a dat prin gand si prin inima si prin creierul ei de femeie, sa ma intrebe daca as vrea sa ma nasc, de-as fi in stare sa fiu, de-mi este drag de aceasta.
Iata-ma, sunt, ca si muzica, "un raspuns caruia nu i s-a pus nici o intrebare". Cat orizont, cat material absurd, ce frunza, ce iarba, ce stea, - ce delfin, ce rac, ce nor care ploua, - ce vierme de mar, ce mar doamne si, in genere, CATA VANZOLEALA PENTRU O NEINTREBATA NASTERE! Dar vai, ma consolez de impuritatea nasterii prin faptul unui gand si anume acela ca moartea este singuratica si are o natura virgina. Nunta a absentelor. A fara A, A fugit din toate cuvintele, A virgin."                                                                    

din "Lapte de mama si laptele Caii Lactee", Nichita Stanescu

4 comentarii:

  1. Nichita e poetul meu de suflet :)
    Si mai cred ca " a fi " este o alegere. Chiar daca nu intotdeauna ne amintim asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu il iubesc pe Nichita, de cate ori il citesc de atatea ori gasesc sensuri diferite Cuvintelor sale, imi provoaca mereu sete. De citire, :).
      Pe de alta parte Nichita imi "razbuna" unele stari, de intrebare de exemplu, pe care-mi doresc sa le am numai ca de indata ce le nasc...vin si raspunsurile rapid.
      Bunaoara, paragraful de mai sus m-a racorit, :), desi stiu atat de bine ca "a fi" a fost atat de clar alegerea mea parca tot imi vine uneori sa ma razvratesc, :))...
      Te imbratisez, cu drag!

      Ștergere
  2. Si mie imi place Nichita Stanescu cel mai mult, chiar nu citisem citatul de mai sus, multumesc ca ne "luminezi" si pe noi:)!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristina mea draga, noi toti suntem niste luminat, doar ca avem neinspiratul obicei de a uita...de a ne rataci printre amanunte cotidiene, :). Nichita este unul dintre "ai nostri" care printr-un singur cuvant ne aduce "acasa".
      Pup toti obrajorii...bronzati, :)!

      Ștergere

Aripi, cuvintelor tale, aici..